JFS 8-8: Garšīga zinātne

Laiks skrien vēja spārniem, aiz loga sāk palikt silts & mācību gads tuvojas noslēgumam! :) Tāpat ir ar JFS sezonu – aizvadītajā sestdienā Zeļļos notika priekšpēdējā sezonas nodarbība par ēdiena fiziku – “Gastrofizika”.

Nodarbībā apskatījām visvisādus interesantumus: populārajās lekcijās Antra parādīja, cik daudz fizikas patiesībā atrodas virtuves tehnikā (plītī, ledusskapī, mikrenē, tosterī uuuun vēeel viskur citur), bet Zane, savukārt, pasniedza maltīti fiziķu gaumē, aprakstot otrā ēdiena, dzēriena un saldā ēdiena apstrādi no zinātniska aspekta.

Praktiskajā darbā šoreiz ķērāmies pie hromatogrāfijas, lai identificētu, kādas vielas veido ikdienas pārtikā pielietotās krāsvielas, un lai mēģinātu noteikt, no kurām E-vielām sakrāsoti garšīgie Skittles. Finālā lektors Jānis Cīmurs mūs iepriecināja gan ar interesantu stāstu par saldējumu, putām, to veidošanos virsmas spraiguma dēļ un iespēju nopelnīt pēc iespējas vairāk naudas, izmantojot pliku gaisu :)

Nu ko, JFS komanda drusku atpūtīsies un tad ar piepūstiem vaigiem gudros, kā noslēgt sezonu ar jaudu. Atcerieties, ka pēdējā sezonas nodarbība ir pārcelta uz 13. maiju! Tiekamies tur!